Agenda

Erfgoeddag 2023 - zondag 23/04/2023

Verzamelen in de 18de en 19de eeuw: rondleiding in de tuinen en serres van Huis Beaucarne

Gedurende de 18de en 19de eeuw groeit de interesse voor de natuur zienderogen. Grote natuurwetenschappelijke collecties worden op dat moment bijeen gezameld uit alle werelddelen, verzamelingen van schelpen, insecten, opgezette dieren, maar ook planten en zaden, herbaria of andere "wonderen" uit de natuur. In die periode stelde de familie Beaucarne ook een indrukwekkend curiositeitenkabinet of "Wünderkammer" samen, met hun vele vondsten van o.m. verre reizen. Duik tijdens Erfgoeddag 2023 mee in deze fascinerende periode van de geschiedenis en laat je tijdens een rondgeleid bezoek aan de tuin en exotische druivenserre verrassen door de vele anekdotes en fascinerende verhalen uit de tijd van de 19de-eeuwse Beaucarne-ontdekkingsreizigers.

Let wel: tijdens Erfgoeddag is er enkel een (gratis) bezoek mogelijk aan tuin en druivenserre. Het curiositeitenkabinet kan op iedere dag van het jaar bezocht worden tijdens een rondgeleid bezoek aan de woning.

Op zondag 23 april van 10-18u met geleide bezoeken om 10u, 11u, 13u, 14u, 15u, 16u (mits reservatie). Gratis toegang!

De tearoom op de historische binnenplaats van Huis Beaucarne zal doorlopend geopend zijn.

De geplande rondleidingen kunnen via mail (info@huisbeaucarne.be) of telefonisch (+32 (0)476 30 77 36) gereserveerd worden.

Irish folk, Crossover tussen folk en Spaanse ritmes en the pipes playing the Blues.

Genieten van een streepje sfeervolle muziek in een prachtig kader: wat kunnen we nog meer wensen om samen al een beetje afscheid te nemen van 2022.

Marnix Polfliet (Ullean pipes, mondharmonica en diverse fluiten), Walter de Canck (cagon en percussie) 
Thierry Ferfers (gitaar)

op reservatie

Ter ere van de eerste kerstmis die we weer op een normale manier kunnen vieren organiseren we dit najaar niet één maar 3 klassieke kamerconcerten, zodat we jullie driemaal kunnen laten genieten van een magische avond - want de plaatsen zijn beperkt!  

Een gerenomeerd duo verzorgt de muziek voor deze onvergetelijke avond:

Piano : Katrijn Friant

Zang: Annalivia Bekaert

- 60€/persoon - 

"Lees meer" voor het menu en reservaties 

 

Van begin december tot eind januari kunt u tijdens een rondleiding door het historische Huis Beaucarne meegenieten van de gezellige kerstsfeer van weleer. 

Kom ons bezoeken tijdens de kerstperiode (nog tot eind januari) en ontdek de magische (kerst)wereld van het Huis Beaucarne.

Combineer uw bezoek met een gezellige (luxe) afternoon tea, lunch, brunch of een "candelight diner" in één van onze 18de-eeuwse salons voor een onvergetelijke ervaring!

Iedere zondag kan er eveneens op individuele basis aangesloten worden bij de geplande rondleidingen om 10u, 14u en 16u. Wees welgekomen!

Plan je bezoek

We zijn zeer trots te kunnen zeggen dat de majestueuze Moerascipres van Huis Beaucarne werd genomineerd als laureaat voor Oost-vlaanderen door de jury van de wedstrijd "Boom Van Het Jaar".

Vanaf nu kan je mee stemmen en zorgen dat de Moerascipres zichzelf winnaar mag noemen van België! En dan kan meedingen naar "Tree Of The Year Europe"!

 

Surf naar www.boomvanhetjaar.be en stemmen maar !

 

Taxodium distichum (Moerascipres)

35 meter hoog

omtrek van 470 cm

270 jaar oud.

 

Op de binnenplaats van het Huis Beaucarne in Ename leidt een pad langs een imposante moerascipres die al sinds de 18e eeuw de tuin verfraait. Hij wordt gekenmerkt door zijn indrukwekkende ademwortels en, sinds de jaren 1960, door de Wisteria die nu de hele boom beklimt. De boom werd geplant in de voormalige Riedekensbeek uit de 15de eeuw, die destijds de tuinen van de abdij van Ename van water voorzag, in de tijd voor het Huis Beaucarne. 
Het Huis was de woonplaats van de vooraanstaande burgerlijke familie Beaucarne die er zich in de 18de eeuw vestigde. In de eeuwen die volgden, werd de familie Beaucarne gepassioneerd door o.m. het verzamelen van planten. In de tuin die bij het huis hoort, zijn dan ook nog enkele planten te vinden die de familie meebracht van verre reizen. De 'Beaucarnea Recurvata', een plant uit Mexico, werd zelf vernoemd naar de familie. In 2020 ontving de vzw Huis Beaucarne de prestigieuze Hans Vredeman de Vries-prijs voor historische tuinen (Koning Boudewijnstichting).

Ontdek de historische tuinen en 18de-eeuwse druivenserre van Huis Beaucarne op zondag 11 september 2022

 

Ontdek aan de hand van een rondgeleid bezoek welk verhaal er achter de gevel van Huis Beaucarne schuilt!

 

Tijdens Open Monumentendag worden de bezoekers ondergedompeld in de rijke geschiedenis van de tuinen van het domein, met als kers op de taart een bezoek aan de unieke 18de-eeuwse druivenserre, één van de oudste serregebouwen in België en een zeldzaam voorbeeld van de Exotische tuinmode aan het eind van de 18de-eeuw.

 

Achteraf kunt u nagenieten van een heerlijke afternoon tea of een fris Ename bier op de historische binnenkoer van Huis Beaucarne.

 

Steun dit erfgoedproject en adopteer een Beaucarnea-plantje als souvenir!

 

Tijdens Open Monumentendag kunt u vrij (zonder reservatie) op de historische binnenkoer terecht. Tussen 10u en 18u zijn er rondgeleide bezoeken gepland aan de tuin en druivenserre (duurtijd ca. 30min.) aan een verminderd tarief van 3€/persoon. Inschrijven kan via info@huisbeaucarne.be of ter plaatse op zondag 11 september.

Graag tot dan!

 

 

 Op vrijdag 26/08 verwelkomen wij de muzikanten van Cafeebizar voor een sfeervol optreden op de historische binnenkoer.

Vrije inkom (gratis!) - optreden vanaf ca. 20u30

Op zaterdag 13/08 en zondag 14/08 voorziet Huis Beaucarne in samenwerking met MOKJA!:

 

POP UP MOKJA KOREAN BBQ In de historische binnenkoer van Huis Beaucarne, rondgeleid bezoek aan de tuinen en druivenserre + aperitief inbegrepen. 

Reserveren per tafel; min. 4p / om 17u30 OF 18u30 - 55€/persoon

 

menu Koreaanse Barbeque door MOKJA!

 

schrijf je hier in

 
Koreaanse Barbeque aangeboden door MOKJA: 40€/persoon
 
Rondleiding door de tuinen van Huis Beaucarne met apero aangeboden door Huis Beaucarne: 15€/persoon
 

 Op Vrijdag 8 juli verwelkomt Huis Beaucarne TZIGANI!

Een sfeervolle avond met goddelijke live-muziek in een unieke historische setting om de zomer feestelijk te starten:

Vrijdag 8/07 vanaf 20u - Tickets 10€ (8€ vvk) via info@huisbeaucarne.be

Vind een schat van vlieg in Huis Beaucarne!

Deze zomer kan je in Oudenaarde op 5 locaties terecht voor een heuse zoektocht naar de schatten van vlieg: : Erfgoedsite Ename, Pam Ename, Huis Beaucarne, MOU en vLEESHUIS.

Kom op ontdekking in de wonderlijke wereld van Huis Beaucarne en snuister de geschiedenis achterna!

Snuffel op de historische binnenkoer de juiste ingrediënten bij elkaar om het familierecept van de kokkin van de Beaucarne's te ontrafelen...

Open op vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 14u.

 

Ontdek ook de andere 4 locaties in Oudenaarde en vervolledig je stempelkaart in ruil voor een extra geschenkje!

Op zondag 26 juni neemt Huis Beaucarne deel aan de Open Tuindagen:

Van 10-18u is er de mogelijkheid om aan te sluiten bij een rondgeleid bezoek aan de tuin en historische druivenserre. Duurtijd ca. 40min. / kostprijs 8€/persoon (5€ voor de leden van Open Tuinen). De rondleidingen starten om het uur. In afwachting van het bezoek is er de mogelijkheid om een drankje of stuk taart te consumeren op de historische binnenkoer.

 - vertellers van Theater STAM brengen sprookjes van Godfried Bomans in de historische tuin van het Huis Beaucarne -

 

ZATERDAG 7 & 14 MEI: 20.00u

ZONDAG 29 MEI: 16.00u

ZATERDAG 4 JUNI: 20.00u

 

Voor info en reservatie: klik hier!

Het is met veel pijn en verdriet dat wij meedelen dat Barones Marie Fredericq Lilar overleden is op 5 januari 2022.