Agenda

Stem op onze Moerascipres voor "Boom Van Het Jaar"

We zijn zeer trots te kunnen zeggen dat de majestueuze Moerascipres van Huis Beaucarne werd genomineerd als laureaat voor Oost-vlaanderen door de jury van de wedstrijd "Boom Van Het Jaar".

Vanaf nu kan je mee stemmen en zorgen dat de Moerascipres zichzelf winnaar mag noemen van België! En dan kan meedingen naar "Tree Of The Year Europe"!

 

Surf naar www.boomvanhetjaar.be en stemmen maar !

 

Taxodium distichum (Moerascipres)

35 meter hoog

omtrek van 470 cm

270 jaar oud.

 

Op de binnenplaats van het Huis Beaucarne in Ename leidt een pad langs een imposante moerascipres die al sinds de 18e eeuw de tuin verfraait. Hij wordt gekenmerkt door zijn indrukwekkende ademwortels en, sinds de jaren 1960, door de Wisteria die nu de hele boom beklimt. De boom werd geplant in de voormalige Riedekensbeek uit de 15de eeuw, die destijds de tuinen van de abdij van Ename van water voorzag, in de tijd voor het Huis Beaucarne. 
Het Huis was de woonplaats van de vooraanstaande burgerlijke familie Beaucarne die er zich in de 18de eeuw vestigde. In de eeuwen die volgden, werd de familie Beaucarne gepassioneerd door o.m. het verzamelen van planten. In de tuin die bij het huis hoort, zijn dan ook nog enkele planten te vinden die de familie meebracht van verre reizen. De 'Beaucarnea Recurvata', een plant uit Mexico, werd zelf vernoemd naar de familie. In 2020 ontving de vzw Huis Beaucarne de prestigieuze Hans Vredeman de Vries-prijs voor historische tuinen (Koning Boudewijnstichting).