DONEREN

De druivenserre

Nog tot in het begin van de 20ste eeuw bevonden zich meerdere indrukwekkende serregebouwen in de tuin van het Huis Beaucarne. Vandaag de dag blijven er hier slechts twee van overeind. Naast de bewaarde orchideeënserre (vandaag omgevormd tot Theehuis) bevindt er zich achteraan de tuin een indrukwekkende 18de-eeuwse druivenserre.

 

De druivenserre van het Huis Beaucarne dateert uit de periode van het van het exotisme en werd destijds gebouwd naar analogie van de 'Turkse tent' (of "Turqueries"), met felgekleurde streepmotieven aan de buitenzijde. De druivenserre bezit ondertussen druivelaars van meer dan 250 jaar oud, uniek ter wereld! De stokoude druivenlaren werden oorspronkelijk afwisselend aan de binnen- en buitenzijde van het gebouw aangeplant en via openingen in de vensters naar het bovenste verdiep van de druivenserre geleid, waar ze nog steeds tot bloei komen en heerlijke eetdruiven voortbrengen van het Frankenthal-ras.

De druiven stammen nog uit de 18de eeuw en dus één van de weinige druivelaars die de Europese druivenluisplaag (phylloxera) uit de 19de eeuw heeft weten te overleven.

 

Momenteel is de druivenserre gedeeltelijk toegankelijk voor het publiek, zowel voor rondleidingen als film- of fotoshoots. Wij streven er echter naar om dit bijzondere gebouw in de toekomst opnieuw volledig toegankelijk te maken voor bezoekers. 

Help ons mee dit unieke monument in ere te herstellen en bouw mee aan de toekomst van Huis Beaucarne!

 

Steun ons met uw bijdrage aan dit belangrijk restauratieproject.