De historische tuin

Achter de discrete voorgevel van Huis Beaucarne is er een grote binnenkoer te vinden waar beelden van een exotische 18de-eeuwse tuin worden opgeroepen. Hierop bevindt zich een grote partij Caroline Testout-rozen die de Beaucarnes aangeplant hebben na de vernielingen van de Eerste Wereldoorlog. De tuin van het Huis Beaucarne werd in de 19de eeuw omschreven als één van de mooiste tuinen van het land.

De tuin begint vanaf de binnenkoer, waar het pad langs een imposante moerascypres leidt die de tuin sinds de 18de eeuw siert en waar een stuk van de Riedekensbeek is bewaard gebleven die ooit de abdij van Ename van water voorzag. De rotstuin werd hier toegevoegd in het begin van de 20ste eeuw met toen als pronkstuk de waterleliekweekvijver. 

De oude tuin werd in de 18de eeuw ontworpen en haalde zijn inspiratie uit de lokale traditie van rationele en strakke geometrische tuinen naar 17de eeuwse Franse voorbeelden. In de 19de eeuw werden hier, onder invloed van het Engels Romantisme, kronkelpaden en mixed borders aan toegevoegd. In de 20ste eeuw werd de bloementuin aan het domein toegevoegd die toen werd aangelegd door de gerenomeerde Belgische landschapsarchitecten Brigitte de Villenfagne en haar zoon Michaël de Villegas. 

De tuinen worden aan de achterzijde van het domein afgesloten door een monumentale 18de-eeuwse druivenserre.

 

De Beaucarne’s waren gedurende de 18de en 19de eeuw gepassioneerde plantenverzamelaars. In de tuinen zijn nog enkele aanplantingen uit deze periode overgebleven die de familie destijds meebracht van verre reizen. Er werd ook een plant uit Mexico naar hen vernoemd, namelijk 'de Beaucarnea'.

Nog tot vandaag de dag is de tuin een ware streling voor het oog, voor meer informatie over de bezoekmogelijkheden kan u hier terecht.