De streek

De streek

Ename, tegenwoordig een klein dorpje gelegen aan de rechteroever van de Schelde op een viertal kilometers van Oudenaarde, kende voorheen een rijke geschiedenis. Van de 10de eeuw tot aan de Franse Revolutie werd het leven in het dorp geleid vanuit de machtige Enaamse Sint-Salvatorabdij.

 

Ename bevindt zich in het groene hart van de Vlaamse Ardennen en is een ware trekpleister voor fietsers, wandelaars, natuurliefhebbers en cultuurfanaten.

Naast het historische Huis Beaucarne kunt u ook op verkenning gaan in Ename, de streek waar de familie Beaucarne zich altijd heeft thuis gevoeld.

 

 

Plan uw daguitstap in Ename en bezoek

  • De Romaanse Sint Laurentius-kerk.
  • Het historisch dorpsplein van Ename (voorheen het Beaucarneplein genoemd).
  • De archeologische site met de ruïnes van de Enaamse Sint Salvatorabdij.
  • Provinciale Erfgoedsite Ename: het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen investeert fors in Ename omdat het een uniek erfgoeddorp is. Op een steenworp van Huis Beaucarne, op locatie Lijnwaadmarkt, in het historische huis Beernaert, ontdekt u de geschiedenis van Ename van in de vroege middeleeuwen tot vandaag. Op locatie Lotharingenstraat, naast de archeologische site, staat de zorg voor erfgoed in onze provincie centraal. Erfgoedzorgers kunnen er terecht voor ondersteuning, u maakt er kennis met het erkende onroerenderfgoeddepot en er zijn boeiende tentoonstellingen. Ook voor kinderen heeft de Provincie een leuk aanbod.
  • Het historische natuur- en wandelgebied Bos t’Ename.

Tip: Ontdek Ename tijdens de wandelroute van de Enamepaters!

 

Neem hier contact op voor een daguitstap met gids die de geschiedenis van Ename, haar abdij en Huis Beaucarne voor uw ogen tot leven zal wekken.

 

 

De familie Beaucarne op ontdekking op de locatie van de huidige archeologische site in 1928.