DONEREN

De woning en haar collecties

Het verhaal van het huis en haar bewoners wordt prachtig geïlustreerd door de collecties die op wonderbaarlijke wijze de tand des tijds hebben doorstaan en met zorg bewaard zijn gebleven. Doordat de woning steeds in dezelfde familie is gebleven slaagt het Huis Beaucarne erin om met haar originele interieurs en hun aankleding haar bezoekers mee te nemen naar de tijd van de 18de en 19de eeuw.

 

De woning kent enkele tot de verbeelding sprekende vertrekken zoals o.m. de bibliotheek uit het Directoire-tijdperk, de romantische 'rode kamer' met haar decoratieve panelen en wandschilderingen uit de Lodewijk XV-periode, een waar 'curiositeitenkabinet', het statige 'muzieksalon' of de 'grote eetkamer' met hun marmeren schouwen uit de Rococo-periode, de 'pronkkeuken' en de vele vertrekken met bewaarde behangpapieren uit de vroege 19de eeuw.

 

De families Beaucarne en Fredericq waren ook grote verzamelaars van bijzondere antiquiteiten. Zo is er in de woning een zeer originele en diverse collectie te bewonderen, waaronder vele objecten afkomstig uit de Sint-Salvatorabdij te Ename. Na de vernietiging van deze abdij ten tijde van de Franse Revolutie vonden een aantal belangrijke abdijbezittingen een nieuw onderkomen in de vertrekken en tuinen van het Huis Beaucarne. Zo kunt u tijdens een bezoek o.a. de portretten van de laatste abten bewonderen, een 18de-eeuwse sacristiekast of een 'meesterwerkje' uit die tijd. Ook een groot deel van de voormalige abdijarchieven worden in het archief van Huis Beaucarne bewaard.

 

Andere belangrijke collecties die men kan bezichtigen in de woning zijn antieke poppenhuizen en miniatuur-theaters, een natuurhistorische verzameling, een collectie religieuze globes, gebruiksvoorwerpen en meubilair uit de 18de en 19de eeuw en nog veel meer, zorgvuldig en met smaak bijeengezocht door de eeuwen heen.

 

Kom deze ontdekken gedurende de rondleiding en reserveer uw bezoek hier.